De week in muziek (15/01/2012)

Bill Withers – Use me

Beatrix draagt een week later in Oman opnieuw een hoofddoek (Foto: ANP)

Het relletje van de week kwam weer eens van Wilders. Want Wilders vond dat koningin Beatrix geen sjaal om haar hoofd had moeten dragen bij haar bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Want Wilders vindt dat hoofddoekjes het symbool zijn van vrouwenonderdrukking. Dat is natuurlijk onzin, zoals onze koningin terecht opmerkte. Dat Wilders het roept is helaas niet zo vreemd. Want wat Wilders bedrijft is pure symboolpolitiek. Zijn werkwijze: roep iets uit tot symbool en ga dat vervolgens bestrijden. Dat hij daarmee niets, maar dan ook werkelijk niets bijdraagt aan het debat rondom vrouwenonderdrukking lijkt hem weinig te deren.

Als Wilders werkelijk vrouwenonderdrukking zou willen bestrijden, zou het verbieden van hoofddoekjes of boerka’s het laatste zijn wat hij wilde. Immers, hoe helpt het vrouwen die onderdrukt worden als iemand ze gaat verbieden een hoofddoekje te dragen? Is dat niet hetzelfde als het te gebieden? Met dat verschil dat lang niet alle islamitische vrouwen een hoofddoekje dragen uit dwang, maar als Wilders zijn zin krijgt, ze wel allemaal gedwongen worden er geen te dragen. Als Wilders werkelijk vrouwenonderdrukking zou willen bestrijden zou hij met de vrouwen in kwestie gaan praten. Maar een gesprek aangaan is niets voor Wilders. Om een gesprek aan te gaan moet je willen luisteren naar de ander, bereid zijn je horizon te verbreden en dat is tot nog toe niet aan Wilders en zijn symboolpolitiek besteed gebleken.

Maar goed, geen protestsong of politiek statement, maar gewoon een liedje dat aantoont dat niet alles zich laat schikken in de simplistische visie van een buitenstaander: Use me van Bill Withers.
En Bea: rock on!

Klik hier voor de video van Bill Withers

Advertenties

Een reactie op “De week in muziek (15/01/2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s