De week in muziek (29/01/2012)

Kaiser Chiefs – Never miss a beat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De leraren staakten. Tegen de 1040 urennorm die het kabinet wil opleggen. Het is maar een van de maatregelen die het kabinet neemt om te bezuinigen op het onderwijs. En het is maar een van de protesten die tegen die maatregelen zijn gevoerd. Zonder resultaat. Sinds dit kabinet regeert is de sloop van het onderwijs in een angstwekkende stroomversnelling gekomen.

Zo is er: de bevriezing van de studiefinanciering, de inkorting van de OV-jaarkaart, de maatregel rond de tweede studie waarvoor je nu niet het collegegeld maar instellingstarief betaalt (variërend tussen de 7.000 en 30.000 euro per jaar), de langstudeerboete van 3.000 euro voor studenten plus 3.000 voor de onderwijsinstelling als iemand langer dan een jaar uitloop heeft en onlangs het afschaffen van de basisbeurs voor de master. Waarbij moet worden opgemerkt dat een master niet, zoals men lijkt te denken, een extraatje is. Een master is, op universitair niveau al helemaal, een wezenlijk deel van je studie. Heb je alleen je bachelor gedaan dan krijg je bij sollicitaties te horen: waarom heb je je studie niet afgemaakt?

Ronduit schokkend is het onbegrip bij politici en bij vlagen de onkunde van de media. Tijdens een demonstratie in 2009 tegen de toen nog prille plannen van het laatste kabinet Balkenende rondom de tweede studie begonnen de sprekers allemaal over de bevriezing van de studiefinanciering. En alle media gingen daar met hun berichtgeving klakkeloos in mee. Over de werkelijke reden van het protest werd in geen krant of journaal gerept. Pas meer dan een jaar later, en daarmee veel te laat, verschenen er artikelen in de krant over de schadelijkheid van de maatregel.

De misschien wel schadelijkste consequentie van de maatregelen is de grote ongelijkheid die er ontstaat. Onderwijsinstellingen dienen zelf te besluiten hoe ze omgaan met de boetes en de kosten van de tweede studie. En dus zijn er instellingen die de boete voor de student op zich nemen, maar ook instellingen die de studenten ook de boete opgelegd aan de instelling laten betalen. Gevolg is dat in de toekomst studenten niet langer zullen kunnen kiezen voor de hogeschool of universiteit die het beste past bij hun ambities, maar zich gedwongen zien te kiezen op financiële gronden.

Een van de grote problemen in onze samenleving is lenen. Mensen lenen teveel geld en zitten vervolgens met grote schulden. Het is daarom wettelijk verplicht bij reclames rondom leningen te vermelden: ‘let op, geld lenen kost geld’. En wat doen we met 17-, 18-jarigen zonder vast inkomen? We zadelen ze op, moedigen ze zelfs aan, om een lening aan te gaan van duizenden, soms meer dan tienduizend euro, waarna ze een arbeidsmarkt op worden gestuurd die instabiel is.

Daar komt nog bij dat zowel studenten als onderwijsinstellingen hopeloos slecht geïnformeerd blijken en niet weten waar ze aan toe zijn. Wellicht bewust gezaaide verwarring omdat men zelf ook wel weet dat al deze maatregelen niet te verkopen zijn als je ook nog tegelijk volhoudt dat het essentieel is te investeren in een kenniseconomie.

Dankzij de Kaiser Chiefs kunnen we ons in elk geval alvast een beeld vormen van een wereld waarin onze kinderen niet meer naar school gaan. En misschien een leuke leus voor het kabinet: ‘It’s cool to know nothing‘.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s