BLOG Dat wat rest

In Nederland hebben we ze veel te weinig: verlaten plekken. Leegstaande gebouwen, vervallen fabrieken, verlaten pretparken; er is hier simpelweg geen ruimte voor. Elke vierkante centimeter wordt zo snel mogelijk herbouwd. Maar gelukkig heeft de rest van de wereld ze wel. En gelukkig zijn er meer mensen met een fascinatie voor dat wat rest en is er met het internet een plek om dat te delen.

De beste omschrijving van mijn fascinatie vond ik op een van de vele Tumblr pagina’s die aan verlaten plekken zijn gewijd: ‘What I love most about abandoned spaces is the evidence that there was life there once. These places, these things, once they meant something to someone’ (bron).

Hieronder een aantal van mijn favoriete fotoseries van verlaten plekken. Klik op de foto om bij de betreffende serie te komen.

Vogelsang (Duitsland)

Deze voormalige militaire Sovjetbasis bevindt zich in de buurt van Berlijn. Om precies te zijn in de bossen naast Vogelsang, een honderd inwoners tellend dorpje. Veertig jaar lang leefden hier gestationeerde Sovjetsoldaten. Pas in 1994 werd de basis gesloten.

Portobello Zwembad, Edinburgh (Schotland)

Dit zwembad werd geopend in 1938 en voor zover ik kon vinden gesloten in 1971 wegens teruglopende bezoekersaantallen.  Terwijl ik op zoek was naar meer informatie over het zwembad stuitte ik overigens op dit fantastische filmpje uit 1939 met de zeer accurate beschrijving: ‘crowds enjoying the open-air pool at Portobello’. Als je goed kijkt kun je zien dat het inderdaad hetzelfde zwembad is en de foto’s erin terugvinden.

Pretpark Takakanonuma Greenland (Japan)

Een pretpark in Japan, vlakbij Fukushima. Naar verluidt geopend in 1973 en uiteindelijk voorgoed gesloten in 1999, waarschijnlijk wegens slechte bezoekerscijfers. Zoals iemand elders op een Tumblr pagina terecht opmerkt, is er vreemd genoeg verder nauwelijks iets te vinden over dit pretpark, ondanks dat het toch relatief recent is gesloten.

Cane Hill, Londen (Engeland)

Dit verlaten ziekenhuis is één van de bekendere verlaten plekken op aarde. Eigenlijk staat alles wat je erover zou willen weten al beschreven op de website waar onderstaande foto naar linkt. Wat vooral opvalt is hoeveel spullen er nog liggen. Medicijnen, kleding, dossiers. Alsof het van de een op de andere dag is achtergelaten.

Tumblr pagina’s

Tot slot nog een aantal mooie Tumblr pagina’s met veel foto’s van verlaten plaatsen:

http://abandonedplaces.tumblr.com/
http://fuckyeahabandonedplace.tumblr.com/
http://bestabandoned.tumblr.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s