Hari en De Winter

Maandag schreef Leon de Winter een column voor Elsevier waarin hij het opnam voor vechtsporter Badr Hari die volgens hem wordt gefileerd door de Nederlandse maatschappij. Hij komt (uiteraard) niet op voor diens nog niet bewezen geweldplegingen buiten de ring, maar voor de man Badr Hari. Want die is charmant. En dus verdient hij dit niet. Er werd veel en soms snoeihard gereageerd op zijn column en daarom plaatste De Winter gisteren op zijn eigen site Het Vrije Westen een reactie op alle reacties. Na zijn Elseviercolumn heb ik mijn hoofd eens geschud en me verder maar afzijdig gehouden. Maar terwijl ik zijn stukje op Het Vrije Westen lees groeit mijn verbijstering de pan uit. Bij iedere zin verwacht ik dat Bassie erachter vandaan zal springen om me uit te lachen dat ik dit serieus neem, maar het gebeurt niet. Dus hier een paar opmerkelijke passages waar ik toch echt iets over kwijt moet.

‘Wie ’s nachts om half vier niet in disco’s komt, loopt geen risico om mensen als Badr tegen te komen. Ik loop niet ’s nachts om half vier South Central LA in – daar kunnen situaties ontstaan die ik niet kan controleren.’ Ook in zijn Elseviercolumn vroeg De Winter zich al af wat een getrouwde man ’s nachts om half vier in de Arena deed. Wat een getrouwde man (en hoe zit dat bij vrouwen met een keeshondje? Mannen met snorren?) om half vier ’s nachts in de Arena doet, daar heeft De Winter natuurlijk geen fluit mee te maken, maar wat vooral zo vreemd is aan bovenstaand citaat is dat De Winter suggereert dat er situaties zijn die je wel controleert. Onzin natuurlijk. Als ik in een bushalte uit m’n neus zit te vreten is dat nog geen gecontroleerde situatie. Natuurlijk, als je in een bassin met haaien gaat zwemmen zijn er grotere risico’s dan als je in een biggenstal gaat zitten, maar dat zijn ten eerste risico’s die ieder voor zichzelf inschat. En laten we wel wezen, als getrouwde man naar een groot, georganiseerd feest gaan lijkt me nou niet meteen een extreem gevaarlijke onderneming. Maar dit is eigenlijk niet eens het punt. Het punt is dat het helemaal niet gaat om het al dan niet controleren van de situatie. Het gaat om mensen die hun eigen handelen niet onder controle hebben. Als de vermeende slachtoffers in deze zaak Hari hebben uitgedaagd en gesard (zoals De Winter tamelijk stellig beweert ondanks dat hij ook aangeeft de omstandigheden niet te kennen), dan heeft die partij zich dus niet kunnen inhouden (blijft het feit dat dit weliswaar onbeschoft is, maar niet strafbaar). En mocht Hari er inderdaad op losgeslagen hebben dan heeft hij dus geen zelfcontrole gehad en is hij wel degelijk strafbaar (dat ontkent De Winter overigens ook niet). Je kunt situaties of wat een ander doet niet controleren; je hebt alleen in de hand hoe je er op kiest te reageren. En ja, dat is een open deur, maar het is ook een fundament van samenleven.

Het feit dat Hari een ster is maakt het volgens De Winter aantrekkelijker voor mensen om hem uit te dagen. Daar twijfel ik niet aan. Je staat als bekend persoon altijd onder een vergrootglas, daar moet je mee om kunnen gaan. Wat daar ook bijhoort is dat, wanneer je naast de pot pist, je bent overgeleverd aan de grillen van de zogeheten publieke opinie. Die, met internet en sociale media, nog directer en anoniemer is geworden en dus een paradijs voor roeptoeters. Dat Hari zich daarom zou moeten terugtrekken uit het publieke leven is natuurlijk onzin, maar hij moet er zich wel van bewust zijn dat hij als bekend persoon onvermijdelijk als middelpunt en mikpunt fungeert.

Dan is er het volgende citaat op Het Vrije Westen: ‘het is wel intrigerend: hoe kan een intelligente en charmante man als Badr Hari het werk doen dat hij doet – voor een publiek iemand in elkaar slaan – en buiten de ring ook met geweld op confrontaties en provocaties reageren?’  Leon de Winter snapt ook wel dat mensen die geweld gebruiken natuurlijk niet allemaal monsters zijn die de hele dag groen uitgeslagen over straat gaan. Mensen die verschrikkelijk sympathiek en charmant over komen kunnen achter gesloten deuren hun vrouw bont en blauw slaan of wat al niet meer. Het feit dat iemand charmant is, of intelligent, is natuurlijk ook geen reden om hem of haar minder zwaar te bestraffen als hij of zij de fout in gaat. Uiteraard moet elk delict apart worden bekeken, maar dat iemand aardig of charmant is, is betrekkelijk irrelevant. Als Hari aangeeft zich te willen beteren moeten we hem daarin als maatschappij steunen, ik heb het idee dat hij dat oprecht wil en dat juich ik toe, maar dat neemt niet weg dat hij moet worden berecht als ieder ander.

Wat ik denk op te maken uit wat De Winter in dit citaat stelt, is dat het feit dat Hari vecht voor geld, voor zijn beroep, hem beter in staat zou stellen om dat geweld buiten de ring te controleren. Maar in het stuk op Het Vrije Westen schrijft De Winter juist dat voor Hari de meest natuurlijke reactie is om te schoppen of slaan en dat hij tegen die neiging dus altijd dient te vechten, dus dat lijkt me al een antwoord. De Winter benoemt zelf ook de twee incidenten waarbij Hari in de ring zijn tegenstander nog sloeg terwijl de scheidsrechter de wedstrijd al had beëindigd. Het geweld in vechtsport is weliswaar gereguleerd, die regulering komt van buitenaf. De vechtsporters zelf zijn waanzinnige draaikolken van adrenaline en testosteron. Een explosieve combinatie die al die regulering nodig heeft om niet uit de band te springen. Iets wat dus al binnen de ring niet altijd lukt (daarvan is Hari maar een van de vele voorbeelden). Maar buiten de ring zijn er geen scheidsrechters, geen gelijkwaardige tegenstanders, geen regulering.  Dat Hari als vechtsporter buiten de ring zichzelf beter in de hand zou moeten hebben vind ik dan ook een hopeloos naïeve redenering.

De Winter ziet in de hele hetze rond Badr Hari echter nog veel meer, wat hij beschrijft in wat ik zelf toch wel de meest fantastische passage vind in de Elseviercolumn:
‘Laat het volgende tot u doordringen: wanneer Badr ergens verschijnt, worden bij veel mannen de machohormonen op volle toeren geproduceerd. Hij roept agressie en provocatie op, alleen al door zijn verschijning. Het is bijna iets dierlijks wat er gebeurt, iets archaisch en tegelijk ongrijpbaars.’ En dan even later: ‘hij is simpelweg te mooi en te verleidelijk voor vrouwen – daar kunnen veel mannen niet mee bestaan, en zoeken dus een confrontatie, ook al weten ze dat een confrontatie met Badr slechts één uitkomst kent’. Dat hij te verleidelijk zou zijn voor vrouwen daar ga ik maar geen discussie over aan. Laat ik het erbij houden dat mannen en vrouwen vaak een heel verkeerd beeld hebben van wat de andere sekse aantrekkelijk vindt.

Maar dan die mannen.  Die zijn dus op een soort apenrots waar Hari de opperaap is die door de kleinere apen wordt uitgedaagd. We weten allemaal dat mannen zich inderdaad nogal eens kunnen gedragen als apen op een apenrots. Denkt u aan de confrontatie in Zomergasten tussen De Winter en Joris Luyendijk, een hard-tegen-hard discussie die door de laatste zelf al werd vergeleken met apenrotsgedrag. Maar dat was een discussie met woorden. Want we zijn geciviliseerd (althans, dat plachten we te zijn) en we geloven in het oplossen van confrontaties met woorden en niet met vuisten. Of mannen inderdaad gaan beven van ontzag als Hari binnenkomt, het zal mij eerlijk gezegd worst wezen. De Winter ziet er een soort dierlijk, primitief gedrag in. Maar wat mij betreft is de vermeende reactie van Hari (ze van de apenrots afsodemieteren) minstens zo primitief.

In het verlengde hiervan zegt De Winter ook nog : ‘[Hari] heeft zich in ingewikkelde situaties niet beheerst’. Ten eerste weten we de situaties niet, maar De Winter zelf gokt erop dat in het geval van het Sensationfeest in de Arena een of andere dronken malloot Hari lallend heeft uitgedaagd. Nou, als dat al een ingewikkelde situatie is, dan weet ik het ook niet meer. Maar nogmaals, en vooral, we weten heel niets van de omstandigheden met zekerheid en dus heeft het ook geen zin om daarover te speculeren.

Het enige waarin De Winter wat mij betreft dan ook absoluut gelijk heeft is dat we Hari niet moeten veroordelen voordat hij schuldig is bevonden. Maar of Hari charmant is of niet, of hij intelligent is of niet, of hij gezellig schouder aan schouder heeft gezeten met Leon de Winter zonder hem te slaan of niet; het is allemaal niet van belang als het gaat om de hem ten laste gelegde delicten. De reden dat we Hari als maatschappij niet bij voorbaat zouden moeten veroordelen is omdat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. Al het andere is irrelevant. Wat ik dan ook tot slot nog merkwaardig vind, is dat De Winter wel al een mening heeft over de straf die Hari moet krijgen. ‘Niet meer dan een taakstaf en een voorwaardelijke celstraf’, schrijft hij in Elsevier, en die taakstraf dan het liefst in de vorm van werken met allochtone jongeren. Hier trapt De Winter toch een beetje op zijn eigen staart. Want als je betoogt dat we als maatschappij iemand niet zo hard moeten veroordelen zonder de feiten te kennen moet je ook geen voorschot nemen op de straf die hij al dan niet zou moeten krijgen. Volgens De Winter kan Hari uiteindelijk een ‘parel voor de samenleving’ worden. Misschien wel. Ik zou het geweldig vinden. Maar ik heb geen idee. En daar komt het uiteindelijk op neer. Of het nu de mensen zijn die hem hartstochtelijk afbranden of Leon de Winter die het voor hem opneemt; we hebben geen idee. Om nog maar een open deur in te trappen: alleen Badr Hari kan beslissen wat Badr Hari gaat doen. En als hij zo intelligent is als De Winter zegt, dan beseft hij dat zelf ook wel. Daar heeft hij ons niet bij nodig. Sterker nog, daar hebben wij niets mee te maken.

Overigens hoop ik nog steeds dat het stiekem satire was van De Winter. Of dat Bassie straks in Knevel en Van den Brink verschijnt om uit te leggen dat het – allememachies – een reclamestunt was voor een sportschoolabonnement.

Lees hier de Elseviercolumn van Leon de Winter – ‘Badr Hari verdient dit niet’
Lees hier wat De Winter schreef op Het Vrije Westen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s