Nebraska

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Het leven is een aaneenschakeling van situaties waar we vaker geen dan wel controle over hebben en die ons zelden een ander mens maken. Het is een visie die duidelijk spreekt uit de films van Alexander Payne, waarin personages vaak zo’n beetje verzeild raken in dingen. Dingen die als vanzelf ook weer voorbij gaan. En dan is er soms iets veranderd, maar vaak ook niet. Juist die menselijkheid maakt zijn films zo troostrijk en zijn nieuwste, het in zwart-wit gedraaide Nebraska, is daarop geen uitzondering.

Wanneer de bejaarde Woody Grant (Bruce Dern) uit Montana een brief krijgt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen, besluit hij zijn nieuw verworven vermogen zelf te voet op te gaan halen in Nebraska, drie staten verderop. Na wat hopeloze pogingen hem dat idee uit het hoofd te praten, besluit zoon David (Will Forte) hem te brengen. Onderweg stranden ze in Woody’s geboortedorp Hawthorne, Nebraska, waar hij een verleden van broers, neven en een wrokkige zakenpartner achterliet die al snel lucht krijgen van Woody’s ‘rijkdom’.

Nebraska is in meerdere opzichten een absurdistische film. Dat zit in de herhaling, zoals een scène waarin vader en zoon langs het spoor zoeken naar Woody’s kunstgebit later ‘herhaald’ wordt in een scène waarin de twee de straten van Hawthorne afstruinen naar de dan zoekgeraakte loterijbrief…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s