Ida

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

De vier novices hijsen Jezus op een voetstuk. Ze slaan een kruisje. Het sneeuwt. Binnenkort zullen ze hun geloften afleggen en non worden. Een van de vier jonge vrouwen is Anna (Agata Trzebuchowska), die als wees in het klooster terechtkwam en altijd in de veronderstelling is geweest geen familie meer te hebben. Haar volledig naar het strikte ritme en regime van de nonnen gevoegde leven wordt opgeschud wanneer plots een tante opduikt. Pools regisseur Pawel Pawlikowski laat in het subtiele drama Ida zien hoe haar geloof op de proef wordt gesteld wanneer ze wordt geconfronteerd met het leven en verleden buiten de kloostermuren.

Anna krijgt verlof om haar tante Wanda (Agata Kulesza) te bezoeken en eenmaal daar wachten haar een aantal verrassingen. Anna blijkt Ida en Ida is Joods. Haar ouders doken onder tijdens de oorlog, kwamen om, en werden God weet waar begraven. Wanda toont haar een foto van haar moeder en Ida vraagt of die jongen op de andere foto haar broer is. ‘Nee’, antwoordt Wanda resoluut. ‘De familiereünie zit erop.’ Maar ze komt terug op die afwijzing en besluit Ida te helpen achterhalen waar haar ouders zijn begraven, ingegeven door een groot verdriet dat uit haar hele lichaam spreekt, dwars door haar mooie kleren en make-up.

De tegenstelling tussen de vrome Ida en losbandige Wanda lijkt op papier schetsmatig, het sacrale tegenover het seculiere…Lees verder op Filmpjekijken.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s