Do the Right Thing

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Het was de film waarmee Barack Obama zijn kersverse liefje Michelle inpakte, en waarover al voor de première meer discussies waren gevoerd dan menig film ooit ontlokt: Spike Lee’s Do The Right Thing. Nu, precies een kwart eeuw later en een kleine week voor de release van John – Pino – Turturro’s nieuwe film Fading Gigolo, richten we in onze Fijne Filmklassieker-rubriek het vizier op deze film die dankzij Lee’s combinatie van branie en intelligentie in de tussenliggende jaren nauwelijks aan kracht heeft ingeboet.

Het is de heetste dag van het jaar in Bedford-Stuyvesant, een overwegend zwarte wijk in Brooklyn, New York. ‘Yes, it’s hotter, it’s muggier, and, yes, you’re going crazy’, is te lezen op een krant in een kiosk. Nauwelijks overdreven, want hitte kookt de hersenen en doet misdaad gedijen. In dit Bed-Stuy werkt de luie Mookie (Spike Lee) als pizzabezorger voor de Italiaanse Sal (Danny Aiello) en diens zonen Pino (John Turturro) en Vito (Richard Edson). Terwijl hij zijn bezorgingen doet bij de plaatselijke dj en zijn Porto-Ricaanse vriendin stijgt de temperatuur en daarmee ook het temperament van sommige wijkbewoners. Op een zo verhitte dag is een smeulende sigaret genoeg om een bosbrand te ontsteken.

Die bosbrand blijft niet uit, maar de film richt zich lang op de aanloop. Spike Lee doopt de hele film in rode kleuren, van de filters tot de gebouwen, waardoor de verzengende hitte van het scherm af lijkt te zinderen als van een heet wegdek…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s