The Fisher King

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

‘Robin Williams, the most astonishingly funny, brilliant, profound and silly miracle of mind and spirit, has left the planet.’ Die woorden schreef regisseur Terry Gilliam op zijn Facebookpagina in reactie op het overlijden van Williams. De 63-jarige acteur pleegde afgelopen maandag zelfmoord, na een lange periode van zware depressies. Gilliam werkte tweemaal samen met Williams, voor The Adventures of Baron Munchausen (1988) en drie jaar later nogmaals voor The Fisher King, waarin hij ongetwijfeld een van zijn mooiste rollen speelde.

Terry Gilliam zal in Robin Williams in zekere zin een geestverwant hebben gezien. Beide schijnbaar beschikkend over een hersenpan onbegrensd door de wetten der logica en zich altijd begevend op de grens waar geniale gekte elk moment kan omslaan in frustrerende waanzin. Het is dan ook verrassend hoe geworteld in realisme The Fisher King begint.

De grofgebekte radio dj Jack Lucas (Jeff Bridges) voedt de onderbuik van zijn luisteraars met tirades tegen yuppen, ‘repulsed by imperfection, horrified by the banal’.Bij één beller resoneren Jack’s opmerkingen dusdanig dat hij een café binnenstapt en een bloedbad aanricht. De gebeurtenis stort Jack in een depressie. Hij wordt op non-actief gesteld en zwerft ’s nachts over straat met een fles sterke drank en een Pinokkio-pop…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s