Winter Sleep

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

“De berg heeft een muis gebaard”, merkt Aydin (Haluk Bilginer) gelaten op. Na een verdienstelijke carrière als theateracteur bestiert hij samen met zijn jongere vrouw Nihal (Melisa Sözen) en zijn zus Necla (Demet Akbag) een klein hotel in het ruwe landschap van Anatolië. Het hotelwerk laat hij veelal over aan de vrouwen en rechterhand Hidayet (Ayberk Pekcan), terwijl hij in zijn kamer schrijft aan artikelen voor een krantje dat niemand leest. “Mijn rijk is klein”, geeft hij toe, “maar ik ben er wel koning.”

Die opmerking doet denken aan Jep Gambardella uit La Grande Bellezza, zelfbenoemd ‘koning van het mondaine leven’. Beide mannen hebben een wereld om zich heen geschapen die gebaseerd is op zelfbevestiging. En net als in die film toont Winter Sleep de trage en verontrustende ontdekking dat die wereld benauwend klein en betrekkelijk is. Op een totaal eigen manier zijn Jep en Aydin samengevallen met de pose die ze zich hebben aangemeten, maar achter die twee karakteristieke koppen blijkt een leegte te zijn geslopen.

Nuri Bilge Ceylan is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grote hedendaagse cineasten en won metWinter Sleep zijn eerste Gouden Palm op het filmfestival in Cannes…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s