The Servant

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Slechts vijf films maakten ze samen, maar de samenwerking tussen Amerikaans regisseur Joseph Losey en Brits acteur Dirk Bogarde is nog altijd gedenkwaardig. In 1954 werkten ze voor het eerst samen, vlak nadat Losey het McCarthyism in de VS was ontvlucht, maar het was in de jaren zestig dat ze de films maakten die voor hen beiden een artistieke doorbraak betekende. Dertig jaar na de dood van Losey en vijftien na die van Bogarde kijken we terug op het hoogtepunt van hun samenwerking:The Servant.

“Excuse me, sir.” Het zijn de eerste woorden die in de film worden gesproken. Door Hugo Barrett (Bogarde), een huisknecht die komt solliciteren bij de ingeslapen aristocraat Tony (James Fox).  In die drie woorden schuilt in feite de hele film. Het is een verontschuldiging die zijn schaduw vooruit werpt, maar het is ook een verontschuldiging die het decorum ingeeft en de verhoudingen vaststelt. The Servant gaat over het Britse klassensysteem dat van binnenuit wordt ontbonden door de zich zo beleefd voordoende Barrett.

Dat Britse klassensysteem is een geoliede disciplineringsmachine, waarbinnen alles is gecodeerd, onderverdeeld in stappen die goedkeuring behoeven van de meester. Er is een strikt begrensde hiërarchie waarbij elke laag de laag eronder controleert en corrigeert…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s