Who’s Afraid of Virginia Woolf?

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Badlands van Terrence Malick, 12 Angry Men van Sidney Lumet, Eraserhead van David Lynch, Citizen Kane van Orson Welles; sommige regisseurs drukken met hun eersteling direct een niet te ontkennen stempel. Zo ook de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Mike Nichols. Hij debuteerde in 1966 met Who’s Afraid of Virginia Woolf, een meesterlijke verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Edward Albee, met in de hoofdrollen acteerkanonnen Elizabeth Taylor en Richard Burton.

De deur gaat open en twee silhouetten tekenen zich af tegen de terrasverlichting achter hen. Zij strekt haar hand naar het lichtknopje en daar verschijnen twee van de beste gezichtsuitdrukkingen uit de filmgeschiedenis. Het is de desillusie zelf die we daar in de ogen kijken. In de daaropvolgende twee uur zien we hoe dit echtpaar een jonger pasgetrouwd stel (gespeeld door George Segal en Sandy Dennis) op bezoek krijgt en in één lange, van drank overgoten nacht voor de ogen van deze nieuwe en nog naïeve generatie desintegreert.

George en Martha; het zijn rollen die elke acteur in zijn leven een keer wil hebben gespeeld…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s