Mr. Turner

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Een film over J.M.W. Turner is onvermijdelijk een film over licht. De beroemde ‘schilder van het licht’ werd met zijn zeezichten vol vlammende zonsondergangen en dreigende onweersluchten een van de belangrijkste Britse schilders. Maar Mike Leigh’s Mr. Turner is ook een film over pijn. De pijn van een geniaal talent en het immense onvermogen dat daarachter schuilgaat. Met deze biopic voegt Leigh (Naked, Another Year) een nieuwe parel toe aan zijn toch al zo rijke oeuvre.

De film wordt gedragen door Timothy Spall, al jarenlang vaste waarde in Leigh-films en sinds een aantal jaar bekend bij het grote publiek dankzij zijn vertolking van de rattige Peter Pettigrew in de Harry Potter-reeks. In Mr. Turner overstijgt hij zichzelf in een rol die fysiek en emotioneel is, tegelijk rauw en technisch perfect. Het leverde hem al de prijs voor beste acteur op in Cannes en ook voor de Oscar is hij een veelgenoemde en terechte kandidaat. Voorafgaand aan de film volgde Spall twee jaar intensief schilderlessen. Dat lijkt overdreven, maar betaalt zich uit in de geloofwaardigheid van de schilderscènes.

Als Turner gromt en spuwt Spall zijn zinnen uit en beent zich, gewapend met schoudertas en paraplu, een weg door de straten van Londen…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s