Dear White People

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Ze bestaan echt, de blackface-feesten op universiteitscampussen in de VS zoals die in Dear White People. Studenten verkleden zich als rapper of gangster, schminken hun gezichten zwart en gaan lachend op de foto. Amerikaanse universiteiten zijn overwegend blank, zo ook Winchester University in de satirische debuutfilm van Justin Simien. “Liberate your inner negro”, luidt de oproep bij de Facebook-uitnodiging voor een feest van een van de blanke studentenverenigingen. Het dwingt de zwarte minderheid op de campus tot een reactie.

Dear White People gaat over identiteit, dat vreemde kruispunt tussen wie je denkt te zijn, wil zijn en wat anderen verwachten en zien als ze naar je kijken. Het is een film over de worsteling van een minderheid zich te definiëren als een zelf en niet als vertegenwoordiger van iets zo ongrijpbaars als ras of gender. Een rol waarin we elkaar, vaak ongemerkt, dwingen. Zoals wanneer een vrouw, deelnemend aan een gesprek tussen mannen, de vraag krijgt: ‘wat denk jij daarvan, als vrouw?’ Of zoals we vragen van elke moslim zich te distantiëren van terroristen die zichzelf moslim noemen.

Het is dan de vraag of je die rol omarmt of ertegen ageert en in hoeverre je met die keuze iets van je identiteit verloochent, jezelf reduceert tot slechts een stukje ervan…lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s