Spotlight

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

Boston kent twee heiligdommen: honkbal en de Katholieke Kerk. De scepsis is dan ook niet gering op de werkvloer van de Boston Globe wanneer de nieuwe hoofdredacteur een jood blijkt die niet van honkbal houdt. Praktisch op zijn eerste dag verklaart Marty Baron (Liev Schreiber) dat hij de openbaarmaking van geheime documenten over misbruik binnen de Katholieke Kerk wil afdwingen bij de rechter. Of hij wel beseft dat het lezerspubliek van de Boston Globe voor 53% katholiek is, vraagt iemand.

Het project wordt neergelegd bij Spotlight, het team binnen de Boston Globe dat zich op onderzoeksjournalistiek richt. Het is journalistiek van de lange adem, waarbij het team vaak maanden aan een onderwerp werkt en pas publiceert als de onderste steen boven is. Ze zijn idealistisch, willen dat hun werk daadwerkelijk een impact heeft en stellen dat boven de vluchtige bevrediging van een scoop. Mark Ruffalo, Rachel McAdams en Brian d’Arcy James spelen de journalisten binnen het team dat wordt geleid door Walter ‘Robby’ Robinson (Michael Keaton).

Onderzoeksjournalistiek zit in de verdrukking. De film hint daar slechts naar, in werkelijk werd in de tien jaar die Baron aan het roer stond veertig procent van het personeel ontslagen – al is het volgens Robinson aan Baron te danken dat dat percentage niet nog hoger lag. Spotlight toont hoe belangrijk het is dat er journalistiek is die zich onttrekt aan de waan van de dag en de druk om zo snel mogelijk te publiceren…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s