The Big Short

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

In zijn bestseller Dit kan niet waar zijn schrijft Joris Luyendijk dat de mathematiek van de financiële wereld niet zo ondoorgrondelijk is als we vaak denken, het is het vocabulaire dat de mist optrekt. Vrijwel de hele maatschappij is tegenwoord doorspekt van jargon, van eufemismen die de waarheid verbloemen, maar de financiële sector heeft er een ware kunst van gemaakt. The Big Short biedt een kijkje achter de mist. En het einde laat ons weinig illusies over de toekomst. Want veranderd is er sinds 2008 eigenlijk maar één ding: de terminologie.

The Big Short, naar het gelijknamige boek van Michael Lewis, beslaat de jaren leidend naar de financiële crisis van 2008. We volgen een aantal mannen die wordt geïntroduceerd als de weirdo’s die zagen dat het mis ging toen niemand dat zag. Zoals Michael Burry (een fascinerende Christian Bale), een hedge fund manager die op blote voeten en in altijd hetzelfde T-shirt door zijn kantoor loopt en naar metal luistert. Nog ver voor wie dan ook stront ruikt, zet hij zo ongeveer het hele vermogen van het beleggingsfonds in op het instorten van hypotheekobligaties.

Terwijl de banken Burry met open armen ontvangen en (overtuigd van hun eigen onfeilbaarheid) denken gratis premies binnen te harken, is er één bankier die het gelijk van Burry vermoedt en daar een slaatje uit tracht te slaan. Deze Jared Vennett (Ryan Gosling) beantwoordt met zijn spraytan en gesjeesde verkooppraatje het meest aan het beeld dat we hebben van de bankiers die we met zoveel graagte haten…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s