Anomalisa

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

In het door Charlie Kaufman geschreven Being John Malkovich komt acteur John Malkovich terecht in zijn eigen hoofd. Als hij vanuit zijn brein door zijn ogen kijkt ziet hij overal zichzelf. Mannen, kinderen, vrouwen; allemaal hebben ze het hoofd van Malkovich en allemaal spreken ze maar één woord: “Malkovich”.

Kaufman is typisch het soort kunstenaar dat eigenlijk altijd hetzelfde onderzoekt. In zijn geval de relatie tot de ander, die we enkel kunnen zien in relatie tot onszelf. In hoe iemand van ons verschilt of juist op ons lijkt. Maar dat betekent, in de redenering van Kaufman, dat we in de ander altijd een al dan niet vervormde reflectie van onszelf zien. En de ultieme consequentie van die redenering is dat als je, zoals Malkovich, in je eigen hoofd terecht komt je letterlijk overal jezelf ziet.

Iets vergelijkbaars is aan de hand met Michael Stone (stem van David Thewlis), de hoofdpersoon inAnomalisa, een stop-motionfilm die Kaufman regisseerde samen met Duke Johnson. Michael is een enigszins succesvol auteur van boeken over klantenservice en is in Cincinatti om een lezing te geven…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s