All the President’s Men

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Eind februari won Spotlight de Oscar voor beste film. Tom McCarthy’s film over de onthullingen over seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk door journalisten van de Boston Globe werd al veelvuldig vergeleken met die andere film over een Pulitzerprijs-winnend staaltje onderzoeksjournalistiek: All the President’s Men van Alan J. Pakula. En laat die film dit jaar ook nog eens precies veertig jaar oud zijn. Genoeg reden dus voor een terugblik op deze klassieker.

“Nothing’s riding on this”, stelt Ben Bradlee (Jason Robards) sarcastisch, “Except the first amendment of the constitution, the freedom of press and maybe the future of the country.” Bradlee, hoofdredacteur van The Washington Post, staat midden in de nacht samen met twee journalisten in zijn tuin. Binnen kunnen ze immers worden afgeluisterd. De twee journalisten zijn Bob Woodward (Robert Redford) en Carl Bernstein (Dustin Hoffman) en ze zijn iets op het spoor dat de geschiedenisboeken zou ingaan als het Watergate-schandaal en uiteindelijk president Richard Nixon tot aftreden zou dwingen.

Alan J. Pakula was een meester in het genre van de zogeheten paranoiathriller. Het is een genre dat inherent verbonden is aan de jaren zestig en zeventig, denk bijvoorbeeld ook aan Roman Polanski’sChinatown, Francis Ford Coppola’s The Conversation…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s