De kat in de korte film

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

Voordat katten de heersers werden van het internet waren ze al onderwerp van fascinatie voor professionele filmmakers. In speelfilms uiteraard, maar ook in veel korte non-fictie en experimentele films. Wij leiden je langs een aantal van die kattenfilmpjes avant la lettre en hun illustere makers.

Al in de eerste jaren van cinema verschenen er katten voor de camera. The Sick Kittenuit 1903 wordt vaak het eerste kattenfilmpje genoemd, maar al is het zonder twijfel het schattigste vroege kattenfilmpje, het oudste is het niet. Daarvoor moeten we terug naar 1894 en The Falling Cat, een shot van precies wat de titel doet vermoeden: een vallende kat. Het filmpje werd gemaakt door fysioloog Étienne-Jules Marey die ermee de beweging van de kat wilde onderzoeken en het vermogen van katten om op hun pootjes terecht te komen. Wie het filmpje vertraagd afspeelt kan zien dat de kat ondersteboven wordt losgelaten en hoe de kat in de lucht om de eigen as draait.

Uit hetzelfde jaar komt The Boxing Cats, waarin twee katten met handschoentjes aan hun voorpoten elkaar in een miniatuurboksring te lijf gaan. Het filmpje werd opgenomen in de studio van Thomas Edison. De boksende katten maakten deel uit van een rondreizend kattencircus van professor Henry Welton. Naar verluidt waren in dat circus ook katten op fietsjes  te zien en katten die koprollen maakten…lees (en kijk!) verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s