Experimenter

Dit artikel verscheen eerder op Biosagenda.nl

Why is defiance the anomaly instead of the norm?, vraagt Stanley Milgram (Peter Sarsgaard) zich af in Experimenter, de film over sociaal psycholoog Stanley Milgram.

In Cities of Words vraagt Stanley Cavell zich in zijn bespreking van de filosoof Ralph Waldo Emerson af: which comes first, conformity or its aversion? Proberen we te ontsnappen aan het keurslijf dat ons wordt opgelegd, of verlangen we juist naar conformisme als ontsnapping aan de zinloosheid van ons individuele bestaan? Een sleutelwoord in het werk van Emerson was scepticisme. De scepticus is in zijn theorie iemand die de wereld rond zich bevraagt, observeert en analyseert. Iemand die elk woord, elke gedachte omdraait en de betekenis ervan ontleedt. Iemand, zou je kunnen zeggen, als Stanley Milgram.

De naam Milgram is voor altijd verbonden met zijn zogeheten gehoorzaamheidsexperiment waarbij hij een proefpersoon een vragenlijst liet voorleggen aan een tweede proefpersoon (in werkelijkheid een acteur) in een aangrenzende ruimte. Bij elk fout antwoord moest de vragensteller een stroomschok geven aan de antwoorder. Bij elke vraag ging het voltage omhoog – tot levensbedreigende niveaus – terwijl de uitroepen van pijn door de muren klonken en in een hoek een wetenschapper in uniform zwijgzaam toezicht hield…lees verder op Biosagenda.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s