Trumbo

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

“The blacklist was a time of evil”, zegt Dalton Trumbo (Bryan Cranston) wanneer hij jaren na de communistenjacht onder Joseph McCarthy de Writers Guild of America toespreekt. In zijn aanvaardingsspeech klinkt plots alle pijn en emotie die in de film juist te vaak op de achtergrond blijft. Want Trumbo van Jay Roach is een film over een van de zwartste bladzijden uit de Hollywoodgeschiedenis die nooit echt die duisternis opzoekt en exploreert.

Het grote probleem van Trumbo is de toon. De openingsscènes geven de indruk dat we te maken hebben met een Hollywoodsatire. Niet onlogisch misschien met aan het roer Jay Roach, die eerder Austin Powersen Meet the Parents maakte. Luchtig en humorvol neemt Roach de neppe hypocrisie op de hak. Dat had kunnen werken als Roach die lijn door zou zetten in de rest van de film om zo de absurditeit bloot te leggen van de House Committee on Un-American Activities (de naam lijkt al rechtstreeks uit een flauwe spionnenfilm te komen) en de vervolging van communisten in de jaren vijftig en zestig.

Dat is echter niet wat Roach doet. Helaas. Gedurende de hele film lijkt hij niet te kunnen kiezen tussen komedie en tragedie en een juiste balans vindt hij ook niet…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s