Midnight Special

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

“If he is not the word of God, God never spoke.” Dat zegt de vader over zijn zoon in Cormac McCarthy’s The Road. Het is een bedrieglijk simpel zinnetje, waarmee McCarthy het bestaan van God opheft door het te bevestigen. En met deze woorden bezegelt de vader in feite zijn lot. Want wie het pad van dat woord kiest, moet het volgen tot het eind.

Dat citaat kwam in me op toen ik Jeff Nichols’ Midnight Special zag. Een film over een vader die ervoor kiest zijn zoon onvoorwaardelijk te volgen en beschermen. Ook al heeft hij geen idee wat die zoon precies met zich meedraagt en ook al beseft hij gaandeweg dat het einddoel wellicht ook een afscheid zal betekenen. Geholpen door een oude jeugdvriend (Joel Edgerton) rijdt de vader (Michael Shannon) met zoontje Alton (Jaeden Lieberher) door Texas, opgejaagd door enerzijds de sektarische religieuze beweging waar ze tot kort daarvoor deel van uitmaakten en anderzijds de FBI die een klopjacht heeft geopend.

Het werk van filmmaker Jeff Nichols wordt wel eens vergeleken met de Great American Novels. Dat heeft enerzijds te maken met zijn vermogen iets van de ziel – of hoe je het ook wilt noemen – van Amerika te vangen…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s