Twister

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

Vorig jaar rond deze tijd was ik in Amerika. Ik zat in een busje met mijn zus en zes andere mensen die ik tot een paar dagen daarvoor niet kende. Voor in de auto stonden laptops waarop kaarten met rode, paarse en groene vlekjes zichzelf elke paar seconden verversten. In tien dagen tijd reden we in totaal 4530 mijl door Texas, Colorado, Kansas en Oklahoma en zagen negen tornado’s. En er was één film die iedereen die mee was tenminste één keer had gezien. Drie keer raden welke dat was.

Iedereen heeft van die films die je met geen mogelijkheid meesterwerken kunt noemen, maar die voor jou persoonlijk toch grote betekenis hebben. Voor mij is het dit jaar twintig geworden Twister zo’n film. Niet alle tornadojagers waren overigens blij met Twister, omdat deze het beeld bevestigde van een stel mafkezen die zich roekeloos in het pad van elke tornado werpen. En vooral leidde het monstersucces van de film ertoe dat talloze leken op goed geluk in hun gammele auto’s achter stormen aan gingen. Het roekeloze gedrag van sommige van die hobbyjagers straalde weer af op het imago van de tourorganisaties.

De kick van het stormchasen zal niemand ontkennen, maar feit is dat de overgrote meerderheid van de professionele tornadojagers verre van roekeloos is en vaak belangrijk wetenschappelijk onderzoek doet. En vergeten hoe onvoorspelbaar en verwoestend tornado’s zijn is onmogelijk…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s