FURY! Punk Culture in EYE

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

EYE viert van 26 mei t/m 15 juni de veertigste verjaardag van de punk. Een raar jubileum eigenlijk. Punk dat is de anarchie van de jeugd tegen alles dat volwassen en verantwoordelijk is. Maar die jeugd is inmiddels voorbij en de punkers van toen zijn de bankiers en chiropractors van vandaag. Rebellie heeft een houdbaarheidsdatum.

De documentaire Blank City van Celine Danhier is een goede introductie tot de punkcinema. Makers als Amos Poe (van wie ook een aantal films te zien zijn tijdens FURY!), Richard Kern en Lydia Lunch komen aan het woord over de tijdgeest waarbinnen zij in de jaren zeventig en tachtig films maakten. Het waren films gemaakt met veel vrienden en weinig geld, geïnspireerd op het leven waar ze zelf middenin zaten. Professionaliteit was een vies woord, scripts waren er niet of ontstonden gaandeweg. Het waren films waarin de grenzen van taboes werden gezocht en overschreden. Gevoed door nihilisme, of soms juist daartoe leidend.

De bekendste regisseur die voortkwam uit deze beweging is ongetwijfeld Jim Jarmusch. In 1980 debuteerde hij, net gestopt met de filmacademie, met Permanent Vacation. In de film zijn al sporen te vinden van Jarmusch’ unieke stijl, maar het is allemaal nog wat oppervlakkig. Gelukkig wordt ook zijn tweede film Stranger Than Paradise vertoond…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s