Gene Hackman in Scarecrow en The Conversation

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

In 1973 won Jerry Schatzberg’s Scarecrow de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Een jaar later viel de eer te beurt aan Francis Ford Coppola’s The Conversation. Maar het zijn geen films over winnen. Het zijn films over verliezen. Met in de hoofdrol een man die dat ongeëvenaard mooi kan: Gene Hackman.

Filmtheoreticus Thomas Elsaesser schreef dat het openingsshot van een film vaak het verhaal in een notendop vertelt. Scarecrow opent met een shot van een glooiend veld met op de voorgrond een hek van prikkeldraad. Een man komt aanlopen vanuit de verte, een koffertas hangt over zijn schouder. Hij tracht tussen de draden van het hek door te stappen, maar komt vast te zitten. Daarna valt hij ook nog in een greppel. Het lot, of het toeval, brengt deze door Gene Hackman gespeelde Max samen met een man die zich voorstelt als Francis (Al Pacino) en zijn kleine postuur compenseert met charmante brutaliteit.

De twee liften naar een wegrestaurant waar Max boven de havermout, roerei en koffie zijn plan uit te doeken doet. Hij wil een autowasserij beginnen. In Pittsburgh, want daar heeft hij wat geldt in de bank. Hij vraagt Francis zijn zakenpartner te worden. Die stemt in, maar vraagt wel of ze onderweg langs Detroit kunnen gaan, want daar heeft hij een kind. Of het een jongen of meisje is weet hij niet, dus heeft hij een lamp gekocht. “I figured a lamp would do fine either way.”…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s