A Hologram for the King

Dit artikel verscheen eerder op Biosagenda.nl

Sommige boeken schreeuwen om een verfilming. Andere boeken vragen erom literatuur te blijven. Dave Eggers’ Hologram for the king valt wat mij betreft in de laatste categorie. En helaas heeft Tom Tykwers verfilming mijn mening niet veranderd.

Alan Clay (Tom Hanks) is een verkoper. Ooit van fietsen, maar toen die markt werd gekaapt door de Chinezen, stapte hij over naar de IT. Hij vliegt naar Saoedi-Arabië om een contract te verkopen aan de koning, die ergens in de woestijn een metropolis uit de grond stampt. Of nou ja, dat gaat hij doen. Een keer. Vooralsnog is het een zandvlakte. Hun hypermoderne presentatie met hologram moeten Alan en zijn team doen vanuit een tent. Maar het wifi-signaal werkt niet, de airco valt uit, er is geen eten en de koning blijft weg.

In het eerste deel van het boek (en de film) gebeuren er vooral veel dingen niet. In literatuur werkt dat. Wim Kayzer schreef met De waarnemer een boek waarin 600 pagina’s lang dingen niet gebeuren en ook in Cormac McCarthy’s Suttree gebeurt in ruim 500 pagina’s vrij weinig. Maar waar een boek je rond kan laten waren in het brein van de hoofdpersoon, daar is film tot op zekere hoogte veroordeeld tot een benadering van buitenaf…Lees verder op Biosagenda.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s