Safe

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

Het begint met een nies. Een beleefd, onschuldig niesje in de garage van het huis. Later instigeren uitlaatgassen een heftige hoestbui. Als de symptomen verergeren raakt huisvrouw Carol White (Julianne Moore in een van haar beste rollen) ervan overtuigd dat ze lijdt aan ‘milieuziekte’, waarbij mensen overgevoeligheid ontwikkelen voor chemische stoffen. ‘Are you allergic to the 20th century?’, vraagt een reclamespotje. Todd Haynes’ Safe (1995) wordt vaak gelezen als parabel over die andere ziekte die het immuunsysteem afbreekt en de samenleving angst aanjoeg: aids. Maar het is ook een film over gender, over de onmogelijkheid van een vrouw zich te definiëren als subject in een masculiene samenleving.

Na dat niesje in de garage neemt Haynes ruim de tijd het leven van Carol met haar man Greg (Xander Berkeley) te schetsen. Ze leven in een schijnbare idylle; een huis vol symmetrisch ingerichte kamers en Spaanse bedienden, een tuin met gele rozen en de bekende white picket fence. Maar er is afstand. Afstand tussen Carol en de mensen rond haar. Dat zien we al in een van de eerste scènes als ze seks heeft met haar man, hoe gedissocieerd ze is van de situatie, hoe onbewust hij zich daarvan is. En Haynes benadrukt het in de compositie van zijn shots; met regelmaat plaatst hij Carol aan de andere kant van het shot dan de rest van de personages, alsof ze nooit deel is van de groep. En het valt op dat in bijna elke ruimte waar ze is gordijnen of vitrages hangen. Alsof er een filter is tussen haar en de buitenwereld.

En tot slot is er afstand tussen Carol en de toeschouwer. In de eerste helft van Safezitten geen close-ups. Soms nadert de camera Carol in een trage beweging, maar voor we echt dichtbij haar komen, snijdt Haynes naar het volgende shot…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s