The Neon Demon

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

“Are you food or are you sex?”, vraagt Ruby (Jena Malone) aan Jesse (Elle Fanning). Maar die vraag is eigenlijk misleidend. In The Neon Demon zijn seks en voedsel niet van elkaar te onderscheiden. De nieuwste film van Deens filmmaker Nicolas Winding Refn speelt zich af in de mode-industrie, die wordt neergezet als een open jachtseizoen waarin wordt geaasd op jonge meisjes die na het bereiken van hun houdbaarheidsdatum worden weggeworpen als verrot vlees. Een wereld met slechts één wet: eat or be eaten.

Wanneer Jesse aan het begin van de film een modellenbureau binnenloopt, lijkt ze onzeker als een pasgeboren giraf. “That whole deer in the headlight thing is exactly what they want”, vertrouwt Ruby haar toe. Ruby is make-upartiest. Van zowel de levenden als de doden, al lijken die twee soms nagenoeg inwisselbaar. Familie heeft Jesse niet, vrienden eigenlijk ook niet, maar in L.A. leert ze dat wat ze wel heeft het enige is dat ertoe doet: schoonheid. “Beauty isn’t everything”, zoals een modeontwerper opmerkt, “it’s the only thing.”

Het idee van de fashionindustrie als vleeskeuring wordt door Refn bijna letterlijk vertaald en naar perverse extremen getrokken. Je zou het een kritiek op de modewereld kunnen noemen, op onze obsessie met uiterlijke schoonheid, maar dan ga je voorbij aan de verleidelijke wijze waarop Refn zijn personages erdoor laat verzwelgen…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s