The BFG

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

In een van de eerste scènes van Steven Spielbergs The BFG, in Nederland net als het boek uitgebracht als De GVR, leest Sophie (Ruby Barnhill) een boek in bed, het dekbed tot over haar hoofd getrokken, de bladzijdes beschijnend met een zaklamp. Het is een beeld dat we allemaal kennen uit films en uit onze eigen jeugd, en dat verder gaat dan simpelweg een kind dat een boek leest. Het treft dat gevoel van je verliezen in een binnenwereld, in de grenzeloosheid van je fantasie.

Eerder dit jaar zagen we een vergelijkbaar beeld al in Jeff Nichols’ veelvuldig met Spielberg vergeleken Midnight Special en nu gebruikt Spielberg het dus zelf in The BFG. Het geeft direct aan wat voor film hij heeft willen maken, welk gevoel van kinderlijke magie hij nastreeft, maar het raakt ook aan de nostalgie die onherroepelijk aan deze verfilming is verbonden. Want wie is opgegroeid met Roald Dahl zal terugdenken aan toen zij of hij zelf onder de dekens las over de Grote Vriendelijke Reus.

Ik ben zo iemand en het is voor mij onmogelijk naar deze film te kijken met andere ogen dan de ogen waarmee ik als kind het boek verslond en de eerdere tekenfilm van Brian Cosgrove zag…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s