Blow Out

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

“If your work truly has any kind of staying power, well, people will be talking about it in 20, 30 years.” (Brian de Palma)

Het is inmiddels 35 jaar na de release van Brian de Palma’s Blow Out en de film die ooit zo matig werd ontvangen en flopte aan de box office wordt inmiddels beschouwd als één van zijn beste films en überhaupt als een van de beste complotthrillers uit een tijdperk dat daar toch niet bepaald om verlegen zat. In de complotmaand van Cine mag deze film niet ontbreken.

“What is for the eye must not duplicate what is for the ear.”
(Robert Bresson)

Een van de bekendste en beste sequenties in Blow Out is die waarin geluidsman Jack (John Travolta) in een tijdschrift gepubliceerde foto’s van het ‘ongeluk’ waarbij een mogelijke presidentskandidaat omkwam aaneensmeedt tot bewegend beeld wat hij vervolgens synchroniseert met zijn geluidsopname. Een geluidsopname die hij per toeval maakte terwijl hij op zoek was naar windgeluiden voor een van de B-films waar hij aan meewerkt. De analogie naar het ontstaan van (geluids-)film is snel gemaakt. Fotografie werd bewegend beeld en het visuele medium kreeg een auditieve dimensie met de introductie van gesynchroniseerd geluid.

Toch lijken we cinema nog vaak primair als visueel medium te beschouwen en wordt geluid vaak op heel conventionele en eigenlijk duplicerende wijze gebruikt. We zien iemand praten die we ook horen praten; we zien een pistool afgaan en horen de knal. In zijn Notes on the cinematographer stelt Robert Bresson juist dat geluid en beeld er niet zijn om elkaar te ondersteunen, maar om elk afzonderlijk te werken…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s