Bacalaureat

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

Bacalaureat begint met een steen door een woningruit. De bewoner van het huis, de arts Romeo Aldea (Adrian Titieni), ruimt de scherven op met een stoffer en blik en brengt vervolgens zijn dochter Eliza (Maria Dragus) naar school. Omdat hij haast heeft, zet hij haar iets eerder af, aan de rand van een aangrenzend bouwterrein. Daar wordt ze aangerand, op klaarlichte dag. Romeo is dan al onderweg naar zijn maîtresse.

Regisseur en scenarist Cristian Mungiu is niet zozeer geïnteresseerd in die ene gebeurtenis, maar in de rimpels die erdoor worden veroorzaakt, die hij onderzoekt met een chirurgische precisie. Het is een film die aan ontzettend veel thema’s en vraagstukken raakt, zonder dat die elkaar ergens verdrukken. Dat komt grotendeels door de totale beheersing die Mungiu heeft over het ritme van zijn film, zoals hij dat ook al liet zien in zijn bekendste film, het abortusdrama 4 luni, 3 săptămîni și 2 zile, waarmee hij een aantal jaar geleden de Gouden Palm in Cannes won.

Eliza zit middenin haar eindexamens. Haar cijfers zijn een doorslaggevende factor voor het verkrijgen van een studiebeurs waarmee ze naar een universiteit in Groot-Brittannië kan. Voor Eliza’s ouders is het van groot belang dat zij die beurs krijgt. Niet zozeer uit trots of ambitie, maar uit een desperate hoop dat Eliza kan wat zij niet hebben gekund…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s