Ben-Hur

Dit artikel verscheen eerder op Biosagenda.nl

Timur Bekmanbetov verfilmde het inmiddels bekende verhaal van de rijke Joodse prins Judah Ben-Hur die lijnrecht tegenover zijn Romeinse jeugdvriend Messala Severus komt te staan.

Ben-Hur is een verhaal van archetypes en van grote thema’s. Over broederschap, liefde, verraad, wraak en vergiffenis. Regisseur Timur Bekmambetov, eerder verantwoordelijk voor actievehikels als Wanted en Abraham Lincoln: Vampire Hunter, doet weinig moeite die thematiek weg te laveren van de clichés die daarbij op de loer liggen. In een voice-over spreekt Morgan Freeman in platitudes over de loyaliteit en competitie tussen Judah Ben-Hur (Jack Huston) en Messala Severus (Toby Kebbell). En over het belang van geloof.

Want parallel aan het verhaal van Ben-Hur loopt dat van Jezus (Rodrigo Santoro), en af en toe kruisen die wegen elkaar. In deze verfilming voelt de rol van Jezus echter meer dan ooit kunstmatig. Hij komt altijd net opdagen als het verhaal dreigt vast te lopen en aan het einde schudt hij wel erg veel wonderen uit zijn mouw. Echt geïntegreerd in het verhaal was Jezus ook niet in de verfilming van William Wyler, maar daar werkte dat juist, omdat Wyler hem bijna als een spookverschijning door de film liet dwalen.

Om die verfilming uit 1959 kunnen we eigenlijk niet heen…Lees verder op Biosagenda.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s