Captain Fantastic

Dit artikel verscheen eerder op Cine.nl

Vroeger wilde ik Ronja de roversdochter zijn; leven in de bossen, je eigen voedsel verzamelen, springen over kliffen en duiken in kraakheldere meertjes. Misschien dat we allemaal iets van dat verlangen in ons hebben, een onbestemde nostalgie naar Rousseau’s nobele wilde. Die natuurlijk slechts een concept was. En de natuur is niet romantisch en harmonieus, maar chaotisch en destructief. Neem dat maar aan van professor Herzog.

Toch heeft Ben (Viggo Mortensen) samen met zijn vrouw Leslie (Trin Miller) in Captain Fantastic een paradijselijk aandoende habitat weten te creëren in precies die natuur. Hij voedt er zijn zes kinderen op, elk met een unieke naam en tot aan de kleinsten toe overtuigend gespeeld door de jonge acteurs. Ze doen fysieke trainingen; beklimmen bergen en jagen op herten. Maar ook intellectueel worden ze uitgedaagd en bijgespijkerd. Ze leren over de kwantumtheorie en vieren Noam Chomsky’s verjaardag.

Vier jaar geleden debuteerde Matt Ross als regisseur met het matige 28 Hotel Rooms.Captain Fantastic is in elk opzicht tig stappen vooruit. De film is sowieso ambitieuzer en ziet er – dankzij het mooie camerawerk van Jacques Audiards vaste cinematograaf Stéphane Fontaine – prachtig uit, maar vooral is er een rijkdom aan ideeën en emotie die Ross’ debuut ontbeerde…Lees verder op Cine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s