The Wailing

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

In de cruciale scène van The Wailing is het hoofdpersonage volstrekt passief. Hij staat midden op straat, gevangen in een onmogelijke keuze. Zoals zo’n scène in een tekenfilm met een engeltje en een duiveltje die in iemands oren fluisteren. Maar wie is hier de engel? En wie de duivel? Jong-gu (Kwak Do-won) weet het net zo min als wij. Samen met hem zijn we verdwaald in dit spookverhaal waarin het Bijbelse en occulte elkaar treffen en ontspruiten in gruwelijke moorden en uitzinnige exorcismerituelen.

Scenarist en regisseur Na Hong-jin toont wederom (hij maakte eerder de sterke misdaadthrillers The Chaser en The Yellow Sea) waarom hij tot de voorhoede van de Koreaanse cinema hoort. Zijn film is thriller, horror en fantasy ineen. Zit vol scènes die verontrusten, maar op momenten ook komisch zijn, zonder dat die humor ergens de hypnotiserende spanning doorbreekt. Gebruikt een kapstok (de politiethriller) waarvan we de blauwdruk kunnen dromen, maar hangt daar vervolgens een vervreemdend stel jassen aan op.

Vanaf het eerste shot waarin een visser een worm aan zijn hengel haakt, bijt de film zich in je vast en laat de rest van de 156 minuten niet meer los. Sleept ons mee als een jager zijn prooi, langs de karkassen van afgebrande huizen, diep de eindeloze bossen in waar iedereen constant uitglijdt op de hellingen naar de vallei…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s