Arrival

Dit artikel verscheen eerder op Filmpjekijken.com

“If mortality is what it is like to live after Eden, misunderstanding is what it is like to live after Babel.” Dat schrijft hoogleraar Engels en auteur Esther Schor in een boek over het ontstaan en falen van Esperanto, een taal die de mensheid had moeten verbinden. De toren van Babel was waar de menselijke communicatie uiteenviel in verschillende talen, waar de mensheid elkaar letterlijk en figuurlijk minder goed ging verstaan, met catastrofale gevolgen.

In de linguïstiek bestaat het idee dat taal ons denken en daarmee ook ons begrip van de wereld vormt. Dat is ook een van de centrale ideeën in Arrival, de nieuwe film van Denis Villeneuve. Onbegrip tussen mensen of volken die elkaar niet verstaan is in die gedachtegang dus niet alleen een kwestie van taal, maar ook van een manier van denken. Wanneer twaalf geheimzinnige ruimteschepen landen op verschillende plekken op aarde, rukt uiteraard het leger uit. De Amerikaanse landingsplek in Montana wordt hermetisch afgesloten. Maar een van de eerste mensen die het leger daar invliegt is een taalexpert.

We hebben al talloze varianten gezien op het first contact tussen mens en buitenaards leven, maar in zijn verfilming van Ted Chiangs korte verhaal Story of Your Life richt Villeneuve zich op het meest fundamentele: het vinden van een gemeenschappelijke taal, een manier om te kunnen communiceren. Taalkundige en docent Louise Banks (Amy Adams) krijgt van het leger opdracht de wezens een antwoord zien te ontfutselen op de vraag der vragen: waarom zijn jullie hier?…Lees verder op Filmpjekijken.com

Advertenties

Een reactie op “Arrival

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s